español |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
WPITE
Cercar:
TREGLIA, EMANUELE []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 4   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Un Partido en busca de identidad : la difícil trayectoria del eurocomunismo español (1975 - 1982)
Treglia, Emanuele

Historia del Presente. (Madrid. Núm 18 (2011) p. 25-42)

Aquest article analitza el projecte eurocomunista desenvolupat pel PCE durant els anys setanta. La direcció del PCE tractà de desenvolupar un model de comunisme compatible amb els valors del pluralisme i la llibertat, però es trobà amb moltes dificultats. Durant els anys de clandestinitat i Exili, al PCE s'havien adoptat models ideològics i organitzatius heterogenis que es basaven en cultures polítiques antagòniques; el fracàs per aconseguir una síntesi es féu evident després de la legalització, i més encara després del tancament de l'etapa de "consens", que determinà el declivi de l'eurocomunisme espanyol.

Matèries: PCE ; Transició ; Franquisme ; Cultures polítiques ; Marxisme ; Eurocomunisme ; Comunisme


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Elección de la vía nacional : la Primavera de Praga y la evolución política del PCE
Treglia, Emanuele

Historia del Presente. (Madrid. Núm 16 (2011) p. 83-96)

Aquest article analitza l'actitud del PCE fins a la Primavera de Praga, i la seva reacció davant la invasió de Txecoslovàquia per part de les tropes del Pacte de Varsòvia. La crítica a l'actuació de la Unió Soviètica realitzada en aquella ocasió s'inseria en una determinada trajectòria política dirigida a la legitimació del partit a Espanya. De fet, des de 1956 la política interna i exterior del PCE havia començat a seguir camins divergents. Els esdeveniments de Praga, per tant, van posar al PCE davant la necessitat de fer una elecció immediata entre les exigències dictades per la seva estratègia nacional i les obligacions imposades per la disciplina del moviment comunista internacional.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; Eurocomunisme ; PCE ; Relacions internacionals ; Política exterior ; Primavera de Praga


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Izquierda comunista y cambio político : el caso de la ORT
Treglia, Emanuele

Ayer. (Madrid. Núm 92 (2013) p. 47-71)

L'article examina l'experiència de la maoista ORT durant la Transició espanyola, prenent-la com a cas d'estudi per a poder comprendre millor les dinàmiques que han caracteritzat l'esquerra comunista en tal fase històrica. Es pren en consideració no només la política, sinó també l'actuació en el moviment obrer. El text es proposa així explorar els límits i les raons d'unes alternatives que van sortir vençudes del procés de canvi democràtic, com la recerca a ultrança de la Ruptura, la lluita contra el pacte social o la reivindicació d'un model constitucional diferent.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; Esquerra radical ; Esquerra revolucionària ; Extrema esquerra ; Maoisme ; ORT


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Fuera de las catacumbas : la política del PCE y el movimiento obrero
Treglia, Emanuele

Madrid : Eneida, 2012.
ISBN 9788415458036

L'obra present analitza la història del PCE des de la fi de la Guerra Civil fins la seua legalització, el "Dissabte Sant roig" de 1977. L'estudi cobreix, per tant, els decisius anys de la dictadura i arriba fins als primers de la transició. L'activitat de les forces d'oposició, i en particular del PCE, el "partit de l'antifranquisme" per antonomàsia, anà erosionant les bases socials, econòmiques i polítiques del Règim, i a partir dels anys cinquanta obrí nous espais de llibertat que contribuïren de manera decisiva a l'evolució de les actituds de la població espanyola fins a fer-les incompatibles amb l'estat autoritari. El PCE i CCOO, aquestes des de la seua constitució en la dècada dels seixanta, representaren les dues vessants fonamentals -la política i la sindical- de la lluita contra la dictadura, autèntics subjectes de la ruptura, una lluita que va permetre al Partit Comunista sortir de les catacumbes i configurar-se com un actor clau de la transició a la democràcia a Espanya.

Matèries: Marxisme ; Comunisme ; PCE ; CCOO ; Comissions Obreres ; Moviment obrer ; Sindicalisme ; Antifranquisme ; Oposició ; Canvi polític ; Repressió ; Militància


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  WPITE : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3